Mody

 

Mody

Vložil Celoush, 20.1.2005 15:13:49

Dneska jsem se rozhodl napsat něco málo o MODech. Mody jsou modifikace, které upravují původní nastavení flashpointu, přidávají nové addony, zvuky apod. Většinou se snaží nést se v duchu určité armády (ČSLA, FDF, Hokaido apod.) nebo se snaží jen o úpravu nastavení s pár addony navíc (WarGame).

Tyto addony mají většinou svůj instalátor a ten stačí spustit a vše se nainstaluje a vznikne spouštěcí exe soubor s odkazem na ploše. Ale jak je tomu ve skutečnosti?

Mód se instaluje (nebo by alespo? měl) do podadresáře v rootu flashpointu. Pak vlastně jen dochází ke spuštění originálního exe souboru (flahpointbeta.exe nebo flashpointresis­tance.exe) s parametrem mod a názvem adresáře. Díky této podpoře, která přišla myslím s Resistance, tak můžete lépe uspořádat své addony a užívat opravdu jen ty, co opravdu potřebujete.

Jak si vytvořit vlastní mod?

Pro příklad beru, že máte OFP nainstalované v adresáři c:/ofp/ a chcete v něm vytvořit mod, ve kterém budete mít všechny BAS addony (které občas, ale ne vždy, potřebujete). Nejdříve vytvoříte adresář v ofp s názcem bas (c:/ofp/bas/) a v něm adresář addons (c:/ofp/bas/ad­dons/). Do něj pak nakopírujete všechny pbo soubory s addony. Tak a mod BAS je hotov.

Jak spustit mod?

To je také jednoduché. Stačí spustit originální spouštěcí soubor s parametrem -mod=nazev_modu, kdy název modu je defakto název podadresáře, který jsme vytvářeli jako první. V našem případě by to bylo c:/ofp/flashpo­intresistance­.exe -mod=bas.
Pokud jich máme více, pak názvy oddělujeme středníkem (např. -mod=bas;fdf).

Ty velké mody většinou ještě upravují další soubory a adresáře (např. stringtable.csv, data.pbo či sound.pbo). Některé addony je nutné nahrát do addonů v adresáři Res, pak nám nic nebrání vytvořit v modu nejdříve podadresář res a pak terpve addons (cesta tedy bude c:/ofp/bas/res/ad­dons/).

Po spuštění resistance s modem se v podstatě všechny tyto addony stanou součástí resistance (či je virtuálně přepíšou) a chovají se, jako by byly v daném adresáři (addons či res/addons).

Bohužel ne všechny servery mody dostatečně podporují. Do modu dále nelze uložit například mise. Ty musí zůstat stále v adresáři missions v rootu ofp.

Ještě něco?

Pokud náhodou vám nejde spusti ofp a háže vám to chybu paměti, pak zkuste spustit podobně ofp s parametrem -nomap.

A nakonec jednu hodně starou radu. Vadí vám ty zdlouhavé úvodní obrázky (Codemasters, BIStudio, Flashpoint), pak stačí spustit ofp s parametrem -nosplash.