Komunita Armed Assault v únoru 2008

 

Komunita Armed Assault v únoru 2008

Vložil Celoush, 20.2.2008 23:24:19

Jak jsem již zmi?oval ve svém článku na Gameparku ohledně historie OFP, pak komunita hry byla v dobách OFP rozdělena na dva tábory. Tím prvním podle mne početnějším byla komunita hráčů multiplayeru. Nikdo mi nemůže mít zazlé, když budu tvrdit, že tito hráči toho mají nahraných tolik hodin v OFP, co všichni ostatní dohromady. Jsou to oni, kteří znali originální ostrovy v OFP lépe než okolí svého bydliště. Stačilo ukázat pár stromů, zatáčku lesní cesty a už se orientovali a byli schopni určit, kde se nacházejí. Tento tábor zajímala na hře především jedna věc a to hratelnost. Byl to také tento tábor, který se stal tím největším kritikem Armed Assault a který jej nikdy naplno nepřijal, ačkoliv snaha tu byla.

Druhým táborem, mnohem méně početnějším, je komunita tvůrči. Záměrně spojím dohromady tvůrce misí i tvůrce addonů, ačkoliv nejde zrovna o kompaktní celek. Nicméně všem těmto přinesla ArmA technologický pokrok a umožnila posunout možnosti své tvorby tam, kam už prostě limity OFP nedovolovaly zajít. Tato komunita podle mne stojí na pomezí spokojenosti. Jsou to oni, kdo mají přečtené vnitřnosti hry dokonale skrz naskrz a dobře si uvědomují, v čem všem je ta hra dobrá i špatná a jsou to často oni, kdo tuší proč daný problém ve hře je a proč není možné jej řešit tak snadno, jak si první tábor představuje.

Někde mezitím se vždy pohyboval zvláštní třetí osamocený tábor hráčů singlu. To jsou většinou ti, co chodí na armedassault.info (či dříve ofp.info), stahují nejnovější mise či addony a ke spokojenosti jim stačí, když si s nimi pohrají pár minut v editoru. Nemají žádné ambice poměřovat své schopnosti s ostatními či se zabývat složitostmi tvorby čehokoliv do hry. O tomto táboře se ale ví jen to, že existuje. Podle mě není možné odhadnout jeho velikost, i když si myslím, že v současné době bude tento tábor u nás větší než hráčů ArmA multiplayeru.

Samozřejmě je možné zmínit i ty, kteří se prolínají mezi zmi?ovanými tábory, ale těch je podle mne velmi málo, spíše jde o pár jedinců (které jsme měl tu čest poznat).

No a co říci na závěr? I když si někteří myslí, že tu hru prostě hrát nejde a nemá smysl se jí nadále zabývat, tak možná se budou divit, že se najdou i tací, kteří jsou ochotní strávit nad ArmA nemálo svého volného času a bavit se, jak je jim libo. Všem těmto posledním mohykánům je určeno následující video!