It´s Evolution baby

 

It´s Evolution baby

Vložil Celoush, 21.4.2007 11:16:21

Možná jste již zaznamenali velký boom poslední doby a to velkou kooperační misi Evolution, která je v poslední době nejhranější ArmA misí všude ve světě. Evolution, podobně jako CTI, využívá naplno potenciál ArmA, a jde o zábavu na několik hodin. Ale pěkně od začátku. Mise není rozhodně jednoduchá a asi ji jen tak nedohrajete. Vaším úkolem je vyčistit všechna města od nepřátel a splnit deset generovatelných úkolů, což je práce na několik hodin.

Hru po připojení začnete na plně vybaveném letišti. Možná vás hned napadne, že byste mohli sednout do přistavené bojové helikoptéry a poletíte vyčistit nejbližší město od techniky pěkně v klidu a bezpečí z kokpitu. Jenže ouha. Z heliny vás to vykopne, s hlášením, že máte nedostatečnou hodnost. A v tom tkví kouzlo Evolution. Na začátku totiž můžete používat jen pár zbraní a neozbrojených vozidel. K tomu abyste mohli nastoupit jako řidič do lepších vozidel musíte být povýšeni a toho dosáhnete jedině plněním hlavních, pomocných a generovatelných misi (viz. později) a také zabíjením nepřátel. Například po nasbírání deseti bodů (což je zabití deseti vojáků, zničení komunikace v Paraiso či zničení dvou těžkých technik) vás povýší z Private na Corporal a vy již budete moci nastoupit do hummeru s kulometem, budete si moci vzít M16ku s granátometem či si do skupiny přidat jedno AI (pokud jste jejím velitelem).

Počet bodů, který je potřeba k povýšení na další hodnost vyjadřuje následující obrázek.

Evolution body na hodnosti

Další obrázek zase ukazuje co vše se vám postupně zpřístupní s těmito hodnostmi

. Seznam zbraní a vozidel za udělené hodnosti

Když se tedy na začátku objevíte na letišti a mrknete na mapu tak si asi všimnete tří vyznačených budov. Každá z nich má svůj význam.

V budově HQ Missions si může nechat velitel skupiny přidělit jednu generovatelnou misi, kterých je několik typů, přičemž dle obtížnosti jsou hodnoceny za 10 a 20 bodů (nesplnění mise se pro změnu trestá).

Seznam typů misí a jejich popis je na následujícím obrázku.

Evolution seznam misí

Pokud se vám podaří tuto misi splnit, pak jsou všichni přeživší členové týmu, kteří misi dokončili (v okamžiku ukončení jsou v družstvu velitele a v okolí konce mise) odměněni body. Kromě těchto generovatelných misí je možné získat body za vyčištění města či splnění pomocného úkolu (zničení komunikační věže či nějaké jiné budovy).

K tomu, abyste se mohli spojovat do skupin je nutné zajít do budovy na mapě označené jako Transfer, kde můžete zažádat o vstup do něčího týmu (přes nabídku Transfer v akčním menu a po zadání Join group vpravo u požadované skupiny). Velitel může vaši nabídku přijmout, ale také nemusí. V této nabídce si též můžete zvýšit či snížit vaši osobní dohlednost.

Poslední budova Recruitment umožní veliteli skupiny aby si přidal do skupiny další AI (jejichž maximální počet je závislý na hodnosti).

Pokud by se vám během hry stala nemilá věc, a to že by vám hra spadla, pak nezoufejte, protože je možné se vrátit a body dosud získané vám zůstanou (akorát zmizí statistika zabitých nepřátel, zničených vozidel a letounů). Bohužel restart či pád serveru vás o všechny nasbírané body samozřejmě připraví. Oba české servery EPJ a ETC jsou nastavené jako persistant, takže i když se odpojí poslední člověk mise nadále pokračuje dál.

Mrknete-li při hře na mapu, pak si možná všimnete, že se zde kromě jiného vyskytují i posunující se elipsy zobrazující jaké v dané lokalitě panuje počasí. Pokud vstoupíte do této oblasti či se k vám dostane místo označené jako rain, tak počítejte s tím, že se obloha zatáhne a začne vám pršet. Přechody jsou sice trošku divoké, nicméně jde o věc celkem originální a rozhodně přidávající na zábavnosti (například můžete vyčkávat až mlha zmizí, abyste zaútočili na město za plné viditelnosti). Na mapě kromě počasí celkem přehledně uvidíte, která města ještě nejsou vyčištěna, které sekundární úkoly ještě nebyly splněny a kde se nachází, ale i v kterém oblasti se nachází nepřátelská protiletecká technika a je lepší si v ní v helikoptéře dávat větší pozor.

Na závěr menší upozornění, že lehká vozidla jako je hummer se sice po nějaké době respují na základnu, ale helikoptéry či těžší technika zůstane při zničení na místě a nevrací se. Nicméně je možné k ní dojet s opravárenským vozem a nejlépe i s cisternou, vozidlo opravit, doplnit vyteklé palivo a použít znovu. Tato servisní vozidla jsou často umístěna na vzdálenějších základnách vyznačených na mapách, kde je možné si i doplnit střelivo v bednách. Jinak pokud přistanete s technikou na letišti pak dojde automaticky k opravě a doplnění munice a o žádná vozidla se nemusíte starat.

Já myslím, že základní princip hry by vám již mohl být jasný, takže vám přeju hodně štěstí, trpělivosti jak v boji s AI střílejícími skrze všechna křoví ale i s občas se objevícími se bugy, hodně zábavy a rychlý postup v evoluční kariéře.