Demonstrace na podporu zavřených vývojářů BI

 

Demonstrace na podporu zavřených vývojářů BI

Vložil Celoush, 20.11.2012 12:47:50

Dan Vávra v jím založené facebookové skupině Propusťte Ivana a Martina svolal a oficiálně oznámil demonstraci za podporu jejich propuštění, která se uskuteční v pondělí 26. listopadu od 13:00 před ?eckou ambasádou v Praze.

V posledních dnech zatčení vývojáři Ivan i Martin plní titulky novin i televizních zpráv a všechny noviny přinášejí víceméně podobné zprávy o zamítnutém odvolání a která opakují dokola podobná fakta, které dříve oznámil jejich právník.

Výjimku tvoří především zpravodaj Českého rozhlasu, který měl možnost nahlédnout do spisu a přišel jako první s informacemi o tom, že ?ecká strana byla na příjezd nachystána a že obžaloba zakládá i na neznámém svědkovi. Podle teorie, se kterou přišel Petr Podroužek, by mohlo jít o konkurenční boj mezi vývojáři vojenských simulací.

Podle posledních informací to tedy vypadá tak, že Ivan měl jet původně se svou rodinou na dovolenou, ale protože jeho těhotné manželce nedoporučil doktor dlouhé cesty, rozhodl se, že sebou vezme alespo? svého kolegu. Na ostrově se měli setkat s fanouškem, který je do ?ecka delší dobu zval a který je měl provést po různých místech, kde se bude děj ArmA 3 odehrávat. Tento svědek je pak později měl na místních úřadech označit za špiony Turecka, ale podle Ondřeje Boudy, zpravodaje rozhlasu, se dá jeho výpověď vykládat různými způsoby. ?ecká strana o jejich příjezdu věděla a po zatčení a prohledání věcí u nich nalezla dva fotoaparáty a videokameru, která obsahovala onu zmi?ovanou část s letištními hangáry. Dále se spekuluje i o několika dalších blíže nespecifikovaných snímcích s vojenskými objekty. Součástí spisu mají být i záznamy, které pravděpodobně pocházejí od tajné služby. Oba vývojáři byli obviněni ze špionáže a po prvním zamítnutém odvolání dále čekají ve vazbě na Chiosu. Jen pro doplnění se hodí uvést, že vojenské objekty se v ?ecku nesmí fotit bez povolení. Jenže tento přestupek se většinou řeší jen pokutou. A právník zadržených je přesvědčen, že skutkovou podstatu trestného činu špionáže jeho klienti nenaplnili.